HoughtonlakeBoard.org

TIPS & EXPERT ADVICE ON ESSAYS, PAPERS & COLLEGE APPLICATIONS

(c) Sun

(d) Heat

We Will Write a Custom Essay Specifically
For You For Only $13.90/page!


order now

2. Which of the following is not the effect of modern agriculture?

(a) Nitrate pollution

(b) Eutrophication

(c) Biomagnification

(d) Ozone depletion

3. Housing affects:

(a) Neighbourhood

(b) Energy consumption

(c) Water consumption

(d) All of the above

4. The human activity, among the following, which causes maximum environmental pollution having regional and global impacts, is:

(a) Urbanization

(b) Industrialisation

(c) Agriculture

(d) Mining

5. Production, transformation and use of energy are the major problems of:

(a) Industrial activity

(b) Sustainable development

(c) Global warming

(d) Acid rain

6. A chemical industry is not a cause of:

(a) Air pollution

(b) Noise pollution

(c) Water pollution

(d) Nuclear pollution

7. Electronic waste is the adverse effect of:

(a) Industry

(b) Agriculture

(c) Housing

(d) Mining

8. Extraction of mineral and metal form the earth is:

(a) Agriculture

(b) Transportation

(c) Mining

(d) Sustainable development

9. Underground and open caste is the methods of:

(a) Agriculture

(b) Mining

(c) Housing

(d) Transportation

10. This is not the effect of transportation:

(a) Air emission

(b) Material consumption

(c) Solid waste generation

(d) Acid mine drainage

11. In EIA the decision to hold hearing has to made within:

(a) 5 days

(b) 10 days

(c) 20 days

(d) 30 days

12. SPCB’s are required to give notice in how many newspapers mentioning the date, time and place of public hearing:

(a) 2

(b) 4

(c) 6

(d) 8

13. ‘Meeting the needs of the present without compromising the ability of future generation to meet their own need’ is given by:

(a) Brundtland

(b) Mahatma Gandhi

(c) Maathai

(d) Sunderlal Bahugana

14. The idea of sustainable development was conceived in early:

(a) 1950

(b) 1960

(c) 1970

(d) 1980

15. How many agreement are there in Agenda – 21?

(a) 4

(b) 5

(c) 6

(d) 7

16. Sustainable development will not aim at:

(a) Social economic development which optimise the economic and societal benefits available in the present, without spoiling the likely potential for similar benefits in the future

(b) Reasonable and equitable distributed level of economic well being that can be perpetuated continually

(c) Development that meets the need of the present without compromising the ability of future generation to meet their own needs

(d) Maximising the present day benefits through increased resource consumption

17. Which of the following statements in relation to sustainable development is not true?

(a) Sustainable development is defined as the development that meets the needs of present without compromising the ability of our future generations to meet their own needs

(b) Sustainability has the main objective of purely focussing on the natural environment

(c) Sustainable development of various countries and the entire world is the only solution left with mankind to survive for a longer period on Earth

(d) Sustainable development not only considers the protection of the environment but also the maintenance of economic viability as well as the social and ethical considerations

18. The maximum number of individuals that can be supported by a given environment is called

(a) Biotic potential

(b) Carrying capacity

(c) Environmental resistance

(d) Population size

19. Supporting capacity and assimilative capacity are the components of

(a) Carrying capacity

(b) Holding capacity

(c) Containing capacity

(d) Capturing capacity

20. Social, economical and ecological equity is the necessary condition for achieving

(a) Social development

(b) Economical development

(c) Sustainable development

(d) Ecological development

Answers:

1. (a); 2. (d); 3. (d); 4. (b); 5. (a); 6. (d); 7. (a); 8. (c); 9. (b); 10. (d); 11. (d); 12. (a); 13. (a); 14. (d); 15. (b); 16 (d); 17. (b); 18. (b); 19. (a); 20. (c)

Post Author: admin

x

Hi!
I'm Irvin!

Would you like to get a custom essay? How about receiving a customized one?

Check it out