HoughtonlakeBoard.org

TIPS & EXPERT ADVICE ON ESSAYS, PAPERS & COLLEGE APPLICATIONS

(c) Water

(d) Wildlife

We Will Write a Custom Essay Specifically
For You For Only $13.90/page!


order now

2. Which among the following is not a renewable source of energy?

(a) Solar energy

(b) Biomass energy

(c) Hydro-power

(d) Geothermal energy

3. Identify the non-renewable energy resource from the following:

(a) Coal

(b) Fuel cells

(c) Wind power

(d) Wave power

4. Which of the following is a disadvantage of most of the renewable energy sources?

(a) Highly polluting

(b) High waste disposal cost

(c) Unreliable supply

(d) High running cost

5. Photovoltaic energy is the conversion of sunlight into:

(a) Chemical energy

(b) Biogas

(c) Electricity

(d) Geothermal energy

6. Horizontal axis and vertical axis are the types of:

(a) Nuclear reactor

(b) Wind mills

(c) Biogas reactor

(d) Solar cell

7. Which among the following is not an adverse environmental impact of tidal power generation?

(a) Interference with spawing and migration of fish

(b) Pollution and health hazard in the estuary due to blockage of flow of polluted water into the sea

(c) Navigational hazard

(d) None of the above

8. Steam reforming is currently the least expensive method of producing:

(a) Coal

(b) Biogas

(c) Hydrogen

(d) Natural gas

9. A fuel cell, in order to produce electricity, burns:

(a) Helium

(b) Nitrogen

(c) Hydrogen

(d) None of the above

10. Fuel cells are:

(a) Carbon cell

(b) Hydrogen battery

(c) Nuclear cell

(d) Chromium cell

11. Both power and manure is provided by:

(a) Nuclear plants

(b) Thermal plants

(c) Biogas plants

(d) Hydroelectric plant

12. The outermost layer of the earth is:

(a) Magma

(b) Mantle

(c) Crust

(d) Solid iron core

13. Common energy source in Indian villages is:

(a) Electricity

(b) Coal

(c) Sun

(d) Wood and animal dung

14. The one thing that is common to all fossil fuels is that they:

(a) Were originally formed in marine environment

(b) Contain carbon

(c) Have undergone the same set of geological processes during their formation

(d) Represent the remains of one living organisms

15. The process that converts solid coal into liquid hydrocarbon fuel is called:

(a) Liquefaction

(b) Carbonation

(c) Catalytic conversion

(d) Cracking

16. Lignite, bituminous and anthracite are different ranks of:

(a) Nuclear fuel

(b) Coal

(c) Natural gas

(d) Biogas

17. Cruid oil is:

(a) Colourless

(b) Odourless

(c) Smelly yellow to black liquid

(d) Odourless yellow to black liquid

18. BTU is measurement of:

(a) Volume

(b) Area

(c) Heat content

(d) Temperature

19. The first controlled fission of an atom was carried out in Germany in:

(a) 1920

(b) 1928

(c) 1925

(d) 1938

20. Boiling water reactor and pressurised water reactors are:

(a) Nuclear reactor

(b) Solar reactor

(c) OTEC

(d) Biogas reactor

Answers:

1. (a); 2. (b); 3. (a); 4. (c); 5. (a); 6. (b); 7. (d); 8. (c); 9. (c); 10. (b); 11. (c); 12. (c); 13. (d); 14. (b); 15. (a); 16. (b); 17. (c); 18. (c); 19. (d); 20. (a)

Post Author: admin

x

Hi!
I'm Irvin!

Would you like to get a custom essay? How about receiving a customized one?

Check it out