HoughtonlakeBoard.org

TIPS & EXPERT ADVICE ON ESSAYS, PAPERS & COLLEGE APPLICATIONS

(c) November 14

(d) August 15

We Will Write a Custom Essay Specifically
For You For Only $13.90/page!


order now

2. The provisions for environmental protection in the constitution were made in:

(a) 1976

(b) 1950

(c) 1982

(d) 1960

3. The provisions of environmental protection in the constitution were made under:

(a) Article 5-A

(b) Article 21-B

(c) Article 27-B (h)

(d) Article 48-A and Article 51-A (g)

4. The first of the major environmental protection act to be promulgated in India was:

(a) Water Act

(b) Air Act

(c) Environmental Act

(d) Noise Pollution Rule

5. The Forest (Conservation) Act was enacted in the year:

(a) 1986

(b) 1974

(c) 1980

(d) 1972

6. The Forest (Conservation) Act extends to the whole of India except:

(a) Uttar Pardesh

(b) Karnataka

(c) Jammu and Kashmir

(d) Haryana

7. Penalty for conservation of the provisions of the Forest Act is under:

(a) Section 3A

(b) Section 4A

(c) Section 12A

(d) Section 8A

8. Offences by the Authorities and Government Department in Forest Act is under:

(a) Section 5B

(b) Section 5A

(c) Section 3B

(d) Section 8A

9. The Wildlife (Protection) Act was enacted in the year:

(a) 1986

(b) 1974

(c) 1994

(d) 1972

10. The power to declare an area as a sanctuary or national park of central Government is Wildlife (Protection) Act is under:

(a) Section 38

(b) Section 39

(c) Section 18

(d) Section 27

11. The Wildlife (Protection) Act contains:

(a) 7 Chapters

(b) 6 Chapters

(c) 5 Chapters

(d) 8 Chapters

12. The Wildlife (Protection) Act contains:

(a) 66 Sections

(b) 6 Sections

(c) 7 Sections

(d) 46 Sections

13. The Water (Prevention and Control of Pollution) Act was enacted in the year:

(a) 1986

(b) 1974

(c) 1994

(d) 1975

14. The Water Act contains:

(a) 4 Chapters

(b) 5 Chapters

(c) 7 Chapters

(d) 8 Chapters

15. The Water Act have:

(a) 64 Sections

(b) 68 Sections

(c) 45 Sections

(d) 62 Sections

16. The functions of Central Board are given under:

(a) Section 16

(b) Section 19

(c) Section 25

(d) Section 24

17. The functions of State Board are given under:

(a) Section 16

(b) Section 17

(c) Section 21

(d) Section 45

18. Power to give directions are declared under:

(a) Section 16

(b) Section 17

(c) Section 18

(d) Section 25

19. In the Water Act the entire National Capital Territory of Delhi has been declared as water pollution prevention control area under:

(a) Section 21

(b) Section 23

(c) Section 19

(d) Section 24

20. The Air (Prevention and Control of Pollution) Act was enacted in the year:

(a) 1981

(b) 1996

(c) 2000

(d) 1974

21. The Air Act contains:

(a) 5 Chapters

(b) 6 Chapters

(c) 7 Chapters

(d) 8 Chapters

22. The Air Act have

(a) 56 Section

(b) 54 Section

(c) 58 Section

(d) 62 Section

23. Noise pollution has been inserted as pollution in the Air Act in:

(a) 1981

(b) 1987

(c) 1982

(d) 2000

24. The Environmental (Protection) Act was enacted in the year:

(a) 1986

(b) 1992

(c) 1984

(d) 1974

25. The EPA consists:

(a) 2 Chapters

(b) 4 Chapters

(c) 8 Chapters

(d) 7 Chapters

26. The EPA contains:

(a) 25 Sections

(b) 12 Sections

(c) 26 Sections

(d) 14 Sections

27. NGOs stands for:

(a) Non-Governmental Organization

(b) Nine-Governmental Organization

(c) Non-Gained Organizations

(d) National-Grade Organization

28. The Women’s Population in the world is almost:

(a) Half

(b) One-forth

(c) One-third

(d) One fifth

29. Litrate women can help in:

(a) Reducing infant mortality rate

(b) Reducing population growth

(c) Promoting female children education

(d) All of the above

Answers:

1. (b); 2. (a); 3. (d); 4. (a); 5. (c); 6. (c); 7. (a); 8. (c); 9. (d); 10. (a); 11. (a); 12. (a); 13. (b); 14. (d); 15. (a); 16. (a); 17. (b); 18. (c); 19. (c); 20. (a); 21. (c); 22. (b); 23. (b); 24. (a); 25. (b); 26. (c); 27. (a); 28. (a) 29. (d).

Post Author: admin

x

Hi!
I'm Irvin!

Would you like to get a custom essay? How about receiving a customized one?

Check it out