HoughtonlakeBoard.org

TIPS & EXPERT ADVICE ON ESSAYS, PAPERS & COLLEGE APPLICATIONS

(c) Nuclear proliferation

(d) Natural calamities

We Will Write a Custom Essay Specifically
For You For Only $13.90/page!


order now

2. The major cause of global population growth in the 18 and 19 centuries was:

(a) Decrease in death rates

(b) Decrease in birth rates

(c) Industrial revolution

(d) None of the above

3. Population explosion has occurred in the last:

(a) 500 years

(b) 300 years

(c) 700 years

(d) 150 years

4. The world has a population of:

(a) 4 billion

(b) 5 billion

(c) 6 billion

(d) 7 billion

5. Study of trends in human population growth and prediction of future growth is called

(a) Demograph

(b) Biography

(c) Kalography

(d) Psychology

6. Which of the following is a problem not associated with population growth?

(a) Increased resource consumption

(b) Environmental pollution

(c) Food and energy storages

(d) None of the above

7. One of the critical mechanism by which the environment controls population of species is:

(a) Spread of disease

(b) Removal of excreta

(c) Check on death rate

(d) Supply of food

8. If the rate of addition of new member’s increases with respect to the individual lost of the same population, then the graph obtained has:

(a) Declined growth

(b) Exponential growth

(c) Zero growth

(d) None of the above

9. Doubling time (Td) can be calculated by:

(a) Td = 70 / r

(b) Td = r / 70

(c) Td = 70 ? r

(d) Td = 70 + r

10. The number of babies produced per thousand individuals is called:

(a) Natality

(b) Mortality

(c) Immigration

(d) Emigration

11. Population pyramids are useful to:

(a) Express the population growth rates

(b) Express the age-sex distribution

(c) Indicate the birth rates

(d) Indicate the death rates

12. The zero population growth due to equal birth and death rates is called:

(a) Natural increase

(b) Demographic transition

(c) Fertility rate

(d) Replacement level

13. The average life expectancy around the world is currently:

(a) Decreasing

(b) Increasing

(c) Not changing

(d) Stabilizing

14. The force which acts against the achievement of the highest possible level of population growth is known as:

(a) Saturation level

(b) Population pressure

(c) Carrying capacity

(d) Environmental resistance

15. Short-term properties of the atmosphere at a given place and time is referred as:

(a) Climate

(b) Microclimate

(c) Season

(d) Weather

16. Global atmospheric temperatures are likely to be increased due to:

(a) Burning of fossil fuel

(b) Water pollution

(c) Soil erosion

(d) None of the above

17. Global Warming could affect:

(a) Climate

(b) Food production

(c) Melting of glaciers

(d) All of the above

18. Which of the following is not a solution of global warming?

(a) Reducing fossil fuel consumption

(b) Planting more trees

(c) Deforestation

(d) None of the above

19. Greenhouse effect is related to:

(a) Green trees on house

(b) Global warming

(c) Grasslands

(d) Greenry in country

20. Which of the following is not a ‘greenhouse gas’?

(a) Oxygen

(b) Carbon dioxide

(c) Chlorofluorocarbons

(d) Methane

21. Which important greenhouse gas other than methane is being provided from the agricultural fields?

(a) SO

(b) Nitrous oxide

(c) Ammonia

(d) SO

22. Which of the following gases contributes maximum to the ‘Greenhouse effect on earth?

(a) Carbon dioxide

(b) Methane

(c) Chlorofluorocarbons

(d) Freon

23. The greenhouse effect is due to:

(a) Penetrability of low wavelength radiations through O3 layer

(b) Impermeability of long wavelength radiations through CO of the atmosphere

(c) Penetrability of low wavelength radiations through CO

(d) Impermeability of long wavelength radiations through O3 layer

24. The primary cause of acid rain around the world is:

(a) Carbon dioxide

(b) Sulphur dioxide

(c) Carbon monoxide

(d) Ozone

25. Acid rain is caused by increase in the atmospheric concentration of?

(a) Ozone and dust

(b) SO and NO

(c) SO and CO

(d) CO and CO

26. The primary air pollutant responsible for acid rains is:

(a) Carbon dioxide

(b) Sulphur dioxide

(c) Carbon monoxide

(d) Ozone

27. How many times more acidic a rain having pH = 5.6 will be in comparison to a neutral rain having pH 7?

(a) 72 / 5.62 = 1.56

(b) 7 / 5.6 = 1.25

(c) 107 / 105.6 = 20

(d) 5.6 / 7 = 0.8

28. Which of the following statements is incorrect in relation to checking and controlling acid rains?

(a) Catalytic converters are installed in cars

(b) Expensive scrubbers are installed in industries and thermal power stations

(c) Use of petrol cars is promoted by discouraging the use of diesel cars

(d) None of the above

29. Ozone day is observed on:

(a) January 03

(b) March 26

(d) November 10

(c) September 16

30. Ozone layer is present in:

(a) Troposphere

(b) Mesosphere

(c) Stratosphere

(d) Thermosphere

31. Harmful U.V. radiations emanating from the sun are prevented from reaching the Earth by the presence of ozone in the:

(a) Mesosphere

(b) Thermosphere

(c) Stratosphere

(d) Troposphere

32. Ozone layer of upper atmosphere is being destroyed by:

(a) Ozone

(b) PAN

(c) Aldehydes

(d) All of the above

33. Which one of the following gases can deplete the ozone layer in the upper atmosphere?

(a) Methane

(b) Ammonia

(c) Sulphur dioxide

(d) Carbon dioxide

34. Peeling of Ozone umbrella, which protects us from UV rays, is caused by:

(a) CO

(b) PAN

(c) CFCs

(d) Coal burning

35. The ultraviolet radiations in the stratosphere are absorbed by:

(a) Oxygen

(b) Ozone

(c) Sulphur dioxide

(d) Argon

36. Formation of hole in Ozone is maximum over

(a) India

(b) Antarctica

(c) Europe

(d) Africa

37. The ozone hole appears in Antarctica during

(a) Late winter

(b) Peak summer

(c) Early winter

(d) Autumn

38. Increasing skin cancer and high mutation rate are the result of:

(a) Ozone depletion

(b) Acid rain

(c) CO pollution

(d) None of the above

39. Which of the following statements about ozone is true?

(a) Ozone is a major constituent of photochemical smog

(b) Ozone is highly reactive

(c) Ozone protects us from the harmful UV radiation of sun

(d) All of the above

40. Ozone layer thickness is measured in:

(a) Millimeter

(b) Centimeter

(c) Decibels

(d) Dobson units

41. Ozone depletion in the stratosphere will cause:

(a) Forest fires

(b) Increased incidence of skin cancer

(c) Global warming

(d) None of these

42. Nitrogen oxide and hydrocarbons released by automobiles interact to form:

(a) Sulphur dioxide

(b) Carbon monoxide

(c) PAN

(d) Aerosols

43. The first CFC was synthesised in:

(a) 1892

(b) 1920

(c) 1980

(d) 1800

44. This may be use as refrigerator:

(a) CFC

(b) Carbon

(c) Acids

(d) Ozone

45. Chlorofluorocarbon releases a chemical harmful to ozone is:

(a) Chlorine

(b) Fluorine

(c) Sulphur dioxide

(d) Nitrogen peroxide

Answers:

1. (b); 2. (c); 3. (d); 4. (c); 5. (a); 6. (d); 7. (d); 8. (b), 9. (a); 10. (a); 11. (b); 12. (b); 13. (b); 14. (d); 15. (d); 16. (a); 17. (d); 18. (c); 19. (b); 20. (a); 21. (b); 22. (a); 23. (b); 24. (b); 25. (b); 26. (b); 27. (c); 28. (d); 29. (c); 30. (c); 31. (c); 32. (c); 33. (a); 34. (c); 35. (b); 36. (b); 37. (b); 38. (a); 39. (d); 40. (d) 41. (b); 42. (c); 43. (a); 44. (a); 45. (a)

Post Author: admin

x

Hi!
I'm Irvin!

Would you like to get a custom essay? How about receiving a customized one?

Check it out